maanantai 22. syyskuuta 2008

Ulkoasujen tekeminen muille, kauhea VALITUS!

Jep, siinä ei ole yhtään mitään järkeä!

Tilaustöitä ei edes kannata tehdä, sillä jok0 ne eivät kelpaa tilaajille tai tilaajat eivät koskaan sitten ilmestykään "maksamaan palkkaansa". Ja tekijää sakotettiin taas tyhmyydestä...
On tietysti niitä harvoja, jotka todella toteuttavat lupauksensa (iso kiitos heille siitä). Virtuaalipuolella ulkoasujen ruinaajat ovat paljon vaativampia kuin IRL-elämässä yrityksille nettisivuja tilaavat!

Mikään ei ole epäpalkitsevampaa kuin sisälukutaidon puute ulkoasun tilaajalla. Jos aloitusviestissä on kolme lausetta ja niistä viimeinen, etten enää ota lisää töitä vastaan, tulee silti ainakin 3-4 kysymään, teenkö vielä ulkoasuja. Tai jos aloitusviestissä sanon, että otan palkan myös niistä ulkoasuista, jotka eivät menekään tilaajan käyttöön, ei sitä ymmärretä millään.

Ja mikä parasta, teen muutaman ulkoasun "ei kenellekään" ja alan niitä sitten kauppaamaan, aloitusviestiin kirjoitan, etten aio muokata ulkoasuista kuin kuvat ja otsikon enkä ala kaivelemaan kansioiden pohjalta palkkoja. Ensimmäinen vastaus viestiketjuun on tyyliin "Ulkoasu numero 510 kiinnostaa, mutta otsikko pitäisi olla pelkkä teksti, nuo kukkahörhelöt pois, muutenkin ulkoasua pitäisi vähän yksinkertaistaa ja ehkä tehdä muutenkin kokonaan toinen ulkoasu..."

Tai ehkä paras, sain ulkoasusta "paint-mallin", värit, kaikki ohjeet. Tein niiden pohjalta suoran kopion ja sain ulkoasun valmiiksi, mutta se ei kelvannut koska oli "liian massamainen". Siis TÄH! :D Minähän vain seurasin ohjeita pilkun tarkasti... ;)
Ensi kerralla tällaisissa tilanteissa koodaan tilaajalle sen paint -mallin ja sanon, että laittele itse sinne haluamasi värit ja tehosteet niin saat haluamasi.

Tai ehkä se oli paras, kun menin hyvää hyvyyttäni lupaamaan koodaamaan jonkun toisen tekemän ulkoasun, ja kun sain työni päätökseen ja näytin sen "tilaajalle", oli vastaus "EI EI EI Ei Ei, vaihda tuo, tee tämä, ei sinne päinkään, pois nuo reunat, teepäs uudestaan". Siinä vaiheessa alkoi kypsyyteni aste olemaan sitä luokkaa, että poistin netistä koko koodaukseni -jos ei kelpaa, siitä ei kyllä kukaan muukaan hyödy. Totta kai olisin voinut olla aikuismainen ja korjata pilkun tarkasti kaikki viat, mutta mitä olisin siitä saanut palkaksi? Lisää ei ei ei sinne päinkään -litaniaa. Asiat kun voi esittää myös ystävällisemmin, esimerkiksi "kiitos kovasti kun autoit, mutta pari asiaa pitäisi vielä muuttaa..."

Niinpä niin. Kuten sanoin, tyhmyydestä sakotetaan. Ja minä kun luulin saavani helposti kuvia käyttööni tekemällä ulkoasuja, mutta en saanutkaan kuin itseni pahalle tuulelle ja käytin kymmeniä tunteja koneella turhaan. Eihän minulla toki olisi tähdellisempääkin tekemistä ollut... Mutta saan syyttää vain itseäni.

1 kommentti:

suz kirjoitti...

Tiedän tunteen. Joskus osuu kohdalle niitäkin, jotka maksavat kyllä palkan ja ottavat käyttöön, mutta 2kk päästä vaihtavat leiskan "koska se on liian talvinen" tmv. Ihan yhtä turhaa työtä siis kuin sekin, ettei sitä ottais ollenkaan käyttöön.

Mun puolesta leiskaa saa vaihtaa ihan niin usein ku lystää jos tekee itse omansa, mutta jos ruinaa muilta niin sais olla ruinaamatta joka vuodenajalle uutta. ;)