Russian-based Sport Horsen kasvu ja kehitys 2002-2008 kasvattajan näkökulmasta
Katsaus ennen ja nyt
Russian-based Sport Horse, virtuaalimaailman tällä hetkellä menestynein oma, virtuaalinen rotu täyttää pian kuusi vuotta. Ensimmäinen syntynyt RBSH koskaan oli tamma BDJ Carinella (aukeaa Angelfireen), joka syntyi 06.09.2002. Carinella oli budjonny-täysiveriristeytys, jonka kasvattaja oli Marinean virtuaalisiittola. Tamma ei kuitenkaan vaikuttanut pitkään jalostuksessa, sillä se sai vain kaksi jälkeläistä, joiden kummankaan sivuilla ei ainakaan mainita jälkeläisistä.
Nyt on rotu päässyt siihen pisteeseen, että virtuaalimaailmassa on Russian-based Sport Horseja yli seitsenpolvisilla suvuilla, ja niitäkin sukuja löytyy, joissa on jo kolme polvea pelkkiä Russian-based Sport Horseja. Tästä esimerkkinä Sárgan kasvatti, SRG Zariamna, jolla on suvussa kolme polvea pelkkiä RBSH:ta. Lisäksi tamman suvussa on ainakin neljännessäkin polvessa Russian-based Sport Horsea. Sárgasta löytyy muitakin hevosia, joilla alkaa olla samanlaisia sukuja.
Veriprosentit pitkäsukuisilla hevosilla?
Tässä kohtaa jalostustyötä tulee väkisinkin miettineeksi, miten veriprosentit lasketaan hevoselta, joka alkaa olemaan melkolailla "puhdas" RBSH. Olen kuullut myös ehdotuksen, että RBSH, jolla olisi kolme polvea linkitettyjä Russian-based Sport Horseja suvussaan, laskettaisiin 100% Russian-based Sport Horseksi, ja sillä siisti. Näiltä hevosilta ei jalostuksessa tarvitsisi enää veriprosentteja laskea.
Tarkkaan suunniteltu pohjatyö rodun suosion pohjana
Vaadittiin kuusi vuotta, että Russian-based Sport Horse pääsi tähän pisteeseen. Rodun kehittäjä, Virginia, ei koskaan uskonut Russian-based Sport Horsen saavan tällaista suosiota. Rodun suosio kuitenkin perustuu siihen, että sille kehitettiin heti alussa kunnon jalostusohjesääntö sekä rotumääritelmä. Näitä ei ole tämän jälkeen muuten muutettu, paitsi myöhemmin mukaan jalostukseen hyväksyttäviin rotuihin on lisätty ainakin orlov-rostopchin.
Pitkäjänteisestä jalostustyöstä huolimatta "puhtaalle" RBSH:lle on silti vaikea löytää sopivaa paria jalostukseen. Pitkäsukuisia hevosia tarvittaisiin edelleenkin lisää, sillä tällä hetkellä pitkissä suvuissa esiintyy aikalailla samoja nimiä. Varsinaisesta sukurutsauksesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä periaatteessa jo serkuksetkin ovat tarpeeksi kaukaista sukua lisääntymään keskenään. Itsellä harkitun linjauksen tuloksena on joitain hevosia, joilla on samoja nimiä suvuissa esimerkiksi 2+3 tai 3+3. Tällaista linjausta harjoitetaan silloin, kun halutaan tietyn hevosen ominaisuuksia kasvatteihin mahdollisimman paljon, tai jos sopivaa hevosta ei jalostukseen sillä hetkellä löydy. Näiden kanssa tulee kuitenkin olla varovainen, sillä tällaisella jalostuksella ei monipuolisteta linjoja, vaan päinvastoin yksipuolistetaan niitä.
Kasvattajan ongelmia
Harvinaisen rodun ja näin myös ahtaiden linjojen myötä tulee ongelmia eteen. Joskus kasvattajalle saattaa käydä vahinko, ja hän huomaa teettäneensä varsan, jonka venäläisveriprosentti jää alle vaaditun 25 prosentin. Näitä hevosia ei tule kaupata eteenpäin Russian-based Sport Horseina, vaan mieluummin risteytyksinä. Kuitenkin tarkkaan valitun kumppanin löydyttyä vastaavaa hevosta voi käyttää Russian-based Sport Horse -jalostukseen.
Tuodakseen rotuun lisää verta vaaditaan kasvattajalta muutakin kuin kourallinen hevosia. Kasvatustyö olisi mielestäni hyvä aloittaa aina nollasta, hommaa esimerkiksi täysiverisiä lyhyillä suvuilla ja niille kavereiksi niitä RBSH-jalostukseen hyväksyttyjä rotuja, joihin itse on mieltynyt. Aina ei kannata aloittaa "valmiilla" hevosilla, joilla on jo muutama polvi sukua. Tuodakseen monipuolisuutta ja kehittääkseen uusia linjoja kasvattajan on jossain vaiheessa aina hankittava uutta verta talliinsa.
Lisäksi ainakin hevosmäärän tulee olla kohdillaan. Itse en kasvattajilta vaadi "nimeä", enkä hevosilta meriittejä, mutta jalostukseen käytettävän hevosen tulee olla rotumääritelmän mukainen. Kasvattajana hevosmäärä kasvaa väkisin suureksi, jos todella haluaa luoda ne omat linjat. Kasvatit on puolipakko pitää itsellään, jos niitä mielii käyttää sillä tavalla jalostukseen kuin suunnitteli. Lisäksi kasvatukseen on varattava paljon aikaa. Itselläni on kohta 3 vuotta RBSH-kasvatusta takana, enkä tunne saaneeni vielä mitään aikaiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti