sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Hevosen omistajan ja kasvattajan suhteesta

Viime aikoina olen kuullut runsaasti palautetta (en itseeni kohdistettuna, vaan yleisesti hevoskasvattajiin) , että oikeastaan hevosen omistaja ei omista hevostaan, vaan omistusoikeus siitä kuuluu kasvattajalle. Tämä tuntuu pöljältä silloin, mikäli kasvattaja todellakin hallitsee kaikkia kasvattejaan määräämällä niille värit, luonteet, painotukset ja ottamalla mielivaltaisesti kasvatteja takaisin, mikäli niillä ei kilpailla tai niille järjestetä muuten toimintaa tarpeeksi.

Ihme kyllä en ole huomannut asiasta olevan sen kummemmin keskustelua foorumeilla, pääasiassa Meepun virtuaaliblogissa "Virtuaalimaailma tänään" oli huumorimielessä kirjoitettu aihe "Hevoskauppasanastoa", joka toi hevosen vuokraamisen, liisaamisen, ostamisen aivan uuteen valoon. Kuitenkin kirjoitus piti paikkansa suurimmalta osin, hevosen ostaminenhan on oikeastaan vain hevosen lainaamista kasvattajalta.

Suurin osa kasvattajista kuitenkin säilyttää itsellään "etuosto-oikeuden" kasvatteihinsa aivan syystä. Näin estetään hevosen myyminen "huonoon paikkaan", toisin sanoen "pihankoristeeksi", jolla ei tehdä mitään. Näin myös kasvattaja pystyy kontrolloimaan sitä, minne kasvatti menee. Yleensä myyntiehdoissa turvataankin kasvattajan työ kasvattiensa parissa, estetään se, että hevonen menee omistajalle, joka ei sillä teekään sitä, mitä kasvattaja haluaisi.

Nykyään kuitenkin näkee paljon myös sitä, että hevoset myydään ehdottomasti vain kilpaileviin koteihin, joissa niille taataan x määrä sijoituksia. Kasvattajat saattavat jo myyntipuheessaan mainita, että tahtovat kasvattiensa vanhemmille paremmat mahdollisuudet pärjätä laatuarvosteluissa. Näin kasvattajat vähän kuin pönkittävät omaa egoaan kasvattiensa kautta, joita he eivät itse asiassa edes tee.

Itse en tuomitse kasvattajan etuosto-oikeutta kasvatteihinsa. Kuitenkaan se ei todellisuudessa kuulu mielestäni kasvattajalle ollenkaan, mitä hevosen omistaja hevosellaan tekee myyntihetken jälkeen. Kasvattaja voi asettaa toiveita kasvatilleen ja myydä vain koteihin, jossa sitä todennäköisesti tullaan käyttämään siihen tarkoitukseen, mihin kasvattaja ajatteli, mutta se jää omistajan vastuulle, toteutuuko se. Itse säilytän etuosto-oikeuden itselläni siksi, että kasvattini eivät katoa teille tietymättömille.

Ei kommentteja: