torstai 3. heinäkuuta 2008

Eri painotukset virtuaalimaailmassa

Minusta on ollut jännää huomata sellainen asia, että virtuaalimaailmassa hevoset painottuvat vain tiettyyn lajiin, kun puhutaan ratsuhevosista. Kaiken perustanahan pidetään aina kouluratsastusta tai yleensäkin sileällä työskentelyä. Silti näkee hevosia, joiden painotus on esteillä, koulutustaso esimerkiksi ko he c, re 120 cm. Kuka oikeasti kuvittelee, että helppoa c:tä menevä hevonen voi koskaan kehittyä rataestetykiksi, jos mennään periaatteella kouluratsastusta esteiden välissä?

Omat estepainotteiset hevoseni starttaavat myös kouluradoilla. 120 senttiä hyppäävän hevosen on suoriuduttava jo vähintään helpon b:n kouluradasta. Vaikka se ei koskaan koulukisoissa starttaisikaan, on koulutustasoa vietävä jatkuvasti eteenpäin myös sileällä. Miten helpon c:n asiat taitava hevonen koskaan pystyisi vaihtamaan laukkaa esteiden välissä, lisäämään tai lyhentämään laukkaa tmv, kun nämä asiat eivät edes helpon c:n rataan kuulu?

Vai meinasitteko ihan tosissanne ratsastaa helppoa c:tä menevällä hevosellanne 140 sentin radan hillitysti ja puhtaasti läpi, kun vielä helppoon b:nkään ei kuulu kuin harjoituslaukka? Vielä helpossa a:ssakin laukanvaihdot tehdään käynnin kautta. Onko suunnitelmissa siirtää hevonen kesken radan käyntiin, jos huomaat, että hevonen vaihtaa vastalaukalle esteellä? Keskilaukkakin tulee vasta va b:ssä, joten onnea valitsemallenne tielle: ratsastakaa 140 sentin ratanne harjoituslaukassa (toivokaa kovasti myötälaukkaa, sillä helppoa c:tä menevät 140 sentin radan tykit eivät osaa tehdä laukanvaihtoja) ilman minkäänlaisia lisäyksiä.

Itse jatkan edelleen vaativissa luokissakin starttaamista omilla estetykeilläni. Kaikkeen ei tosielämässä ehkä aika riitä, mutta virtuaalimaailmassa haluan todistaa hevosieni tason edes jotenkin.

3 kommenttia:

Kerppa kirjoitti...

Toisaalta fiksu teksti, mutta sitten taas tulee myös muistaa se, että estehevoselle on voitu opettaa yksittäisiä vaativampia liikkeitä, kuten juuri laukanvaihto lennossa ilman, että se kuitenkaan suoriutuisi edes Helpon A:n radasta kovinkaan kunnialla lävitse - vaikka tietenkin toivottavaa olisikin, että estehevosella pystyisi starttaamaan jopa vaativia koululuokkia. Eli se ei ole suoraan verrannainen hevosen osaamiin "temppuihin", mitä siinä koulutustason kouluosassa lukee..

Aavi S. (VRL-1354, KaRa) kirjoitti...

Kerppa, ihan totta tuokin, tämä vain pyörinyt viime aikoina tosi paljon mielessä, varsinkin kun yleispainotteiset hevoset ovat aika vähissä.

Itse ratsastin IRL yhdessä estevalmennuksessa estetykillä, joka teki laukanvaihdot joka askeleella. :D Ihmetytti, että miksei sillä kisattu ollenkaan koulua, kun oli noin taitava. Mutta vissiin se estepuoli oli KUITENKIN vahvempi puoli tuolla hevosella. :D

katyah. kirjoitti...

On aina mukavaa että hevosella on tietty painotus, eikä ole näitä joka lajin huipputaitajia, mutta kyllä mun 150 cm ratoja hyppäävät estehevoset ovat usein ko helppo A. Harvat estehevoset selviytyisivät mistään vaativista kouluradoista, mutta voivat ne silti tehdä laukanvaihtoja askeleessa. Ei nuo kouluratojen temput ole niin mustavalkoisia - vähän eri asia esittää kuusi minuuttia hallittuja liikkeitä peräänannossa kuin esteradalla pidentää tai lyhentää laukkaa. Jokainen hevonen osaa laukanvaihdon askeleessa luonnostaan, mutta ei ne silti ole ko Int I, jos muutama vaihto onnistuu kotikentällä. Ja kyllähän helppo B radoissa on harjoituslaukkaa ja keskilaukkaakin?