sunnuntai 30. marraskuuta 2008

RBSH:jen rakenteista, jälleen sekä muuta pohdintaa

Näyttää siltä, että Russian-based Sport Horset ovat kehittymässä rakenteellisesti parempaan suuntaan. Lisäksi Näyttelyiden Kermaa -sivustolta alkaa löytymään jälleen uusia VIR MVA Ch- ja Ch-palkittuja hevosia. Hienoa!

Lisäksi olen huomannut, että ainakin rodun kasvattajat suosivat nykyään tyypiltään sporttisempia kuvia hevosilleen. Mörssärimäiset eurooppalaisten puoliveristen kuvat ovat väistymässä, ja hevosille löytyy nykyään sirompien, mutta silti hyvärakenteisten hevosten kuvia.

Hyvä, että NJ-tuomaritkin ovat osittain hoksanneet myös sen, ettei kuvan laadulla sinällään ole väliä, vaan palkitsevat myös kehnompilaatuisilla kuvilla varustettuja tyypiltään hyviä hevosia mieluummin, kuin tyypiltään raskaampia mutta kuvanlaadullisesti parempia.

Itse olen pitkään pitänyt esimerkkinä hyvärakenteisesta RBSH:sta edesmennyttä Rainy Daysin tamma RD Elenaa, josta rodun kehittäjä, Virginiakin, on sanonut "Siro, hieman täysiverityyppinen, juuri tällainen pitää RBSH:n ollakin! Rakenne ja tyyppi ovat aivan erinomaiset. Erittäin kaunis tamma." Samaista tammaa on kehuttu myös kantakirjaustilaisuudessa esimerkilliseksi RBSH:ksi.

Katselin tyytyväisenä myös Yélnan NJ-tuloksia sekä Immortelle Parkin meneillään olevia näyttelyitä, ja en voi muuta tokaista, kuin että oikeaan suuntaan ollaan menossa vaikkakin joitain hairahduksia tuomareillekin sattuu vielä eivätkä aivan kaikki omatkaan hevoseni todellakaan ole tyypiltään parhaimmasta päästä. Edistystä kuitenkin on havaittavissa huomattavasti esimerkiksi vuoden takaiseen. Esimerkiksi Il'ya Ahaltekin uusista RBSH:sta olen useaa ihastellut, vaikkakin osa NJ-tuomareista saattaisi olla sitä mieltä, että esimerkiksi tämä tamma on hieman kehittymätön, mutta minä näen sen erinomaisena tyypiltään. Yélnan omistuksessa oleva Foniakov Zeni taas olisi mielestäni ansainnut Yélnan näyttelyissä paremmankin sijan kuin LKV3. Sai se sentään irtoSERTin ko. näyttelyistä.

Huomasin Yélnan näyttelyistä myös, että terskinhevonenhan on aivan upea eläin! Miksei minulla ole yhtään terskiä olemassakaan, ei edes jalostuskäyttöön? Olen harkinnut muutamaa rbsh:ta laukkakäyttöön, terskithän voisivat tuoda omaa lisäänsä niiden sukuihin? RBSH kisaa siis keskipitkiä matkoja ja terskinhevonen pitkiä matkoja, risuesteillä terski voisi tuoda RBSH:lle kestävyyttä, kun matkan pituus on yleensä 3200m - 7200m. Nimenomaan risuesteille kun noita RBSH:ta suunnittelin. Lisäksi terskit voisivat tuoda hieman ulkonäköä RBSH:lle.

1 kommentti:

katyah. kirjoitti...

Kyllä, terskinhevonen on mitä upein rotu, joka varmasti monipuolistaisi RBSH:n sukuja! Mukaan vaan! :D