keskiviikko 27. elokuuta 2008

RBSH:t ja niiden rakenteet

Olen vasta viime aikoina ruvennut miettimään, minkä tyyppisiä russian-based sport horseja haluan jalostaa. Ennen minulle riitti, että kuvissa oli suht kevytrakenteinen hevonen, hevosen rodulla ei ollut merkitystä, ja kuvista löytyykin sitten sen mukaisesti todella paljon vaihtelua.

Viime kuukausina olen kuitenkin mieltynyt akhaltekemäisiin hevosiin. En kuitenkaan suosi kuviksi niitä aivan kevyimmästä päästä olevia laukkatekkejen kuvia, mutta tällä hetkellä luulen, että alan kiinnittämään enemmän huomiota hevosten tyyppiin ja jalostamaan enemmän tekkeä omiin hevosiini.
Edessä on siis hevosten tuomista paljon, jotta saan talliini tekkeristeytyksiä enemmän ja voin huoletta alkaa käyttämään näitä kevyempirakenteisten hevosten kuvia.

Tässä onkin hyvä aasinsilta siihen, mitkä omista hevosistani miellyttävät silmääni tällä hetkellä ja millaista vaihtelua tallissa onkaan hevosten tyypeissä. En ole ollenkaan tyytyväinen tarkasteltuani hevosiani vähän kriittisemmin.

Armanétt -ori, jolla on laukka-xx:n kuvat. Minun silmääni melko raskasrakenteinen RBSH:ksi. Suvussa ainakin budjonnyä, englantilaista täysiveristä ja akhal-tekeä. Sukunsa puolesta ori voisi olla paljon kevyempikin, elegantimpi.
DOTA' Premilz -kuvissa melko kevytrakenteinen trakehner(?)ori. Rakenteellisesti ihan hyvä, mutta minun makuuni ehkä liian "puoliverimäinen" RBSH:ksi. Suvusta löytyy akhal-tekeä, englantilaista, orlov-rostopchiniä..
Immortelle Al Zorrow -Jotenkin pidän tämän hevosen rakenteesta, vaikka kuvissa onkin jokin eurooppalainen puoliverinen. Kuvissa melko puoliverityyppinen hevonen, mutta pitkät jalat ja urheiluhevosen kroppa miellyttävät omaa silmääni. Zorron suvusta löytyy englantilaista, budjonnyä, angloarabia ja akhal-tekeä.
Immortelle Osip -Kuvissa turkmeeninhevosori. Mielestäni todella kaunis ori, jolla on elegantti vartalo ja ilmeikäs pää. Ei-niin-puoliverimäinen ja erottuu ainakin eurooppalaisista ratsuroduista. Ossin suvusta löytyy orlov-rostopchiniä, englantilaista ja budjonnyä.
Immortelle Sbastijan -En muista, oliko kuvassa puhdas tekke, mutta tässä alkaa rakenteellisesti olemaan sellainen hevonen, joka pikkuvikoineenkin miellyttää minun silmääni. Tosin, kuvan hevonen saisi näyttää vähän korkeammalta ja olla hieman "pidempijalkainen". Seppen suvussa on paljon akhal-tekeä ja angloarabia.
La Siréne Alonzo -Tässä mielestäni myös tyypiltään ihan hyvä hevonen, muistaakseni kuvissa on täysiverinen. Tästä tullaankin siihen, että rbsh:n tyyppejä on niin monia rodun perimän ja kehityksen myötä, ettei oikeastaan voi määrittää, onko Tompan vai Seppen kuvissa mielestäni tyypiltään parempi hevonen... Tompalta löytyy suvustaan pääasiassa täysiveristä ja budjonnyä.
Yesfirimm -Joku voisi sanoa, että tällä tammalla on ruman hevosen kuvat. Onhan se melko kulmikas, eikä välttämättä rakenteellisesti kovin näyttävä muutenkaan, mutta Jessi on silti minun silmääni tyypiltään ihan hyvä RBSH. Jessin kuvissa on muistaakseni täysiverinen, suvussaan Jessillä on täysiveristä, budjonnyä ja akhal-tekeä joten kuvat ovat mielestäni ihan hyvät tämän "linjan" hevoselle.
Aleksandrimm -Okej, tammalla ON kevyen hevosen kuvat, eikä Aleksandra tyypiltään ole huonoimmasta päästä. Minuun nämä kuvat vain eivät iske, tamma saisi olla urheilullisempi (lue: pidemmät jalat ja ei-niin-avonainen runko). Aika mitäänsanomaton ilmestys. Suvussaan tammalla on orlov-rostopchiniä, budjonnyä ja täysiveristä.
Immortelle Allegria -Selvä puoliverinenhän kuvissa. Mutta silti jotenkin tykkään. Hevonen on kevyehkö, sopusuhtainen, timmi ja mukavan pyöreä joka kantilta, ehkä jopa hieman ponimainen. Mutta silti jotenkin ihastuttava. Suvussaan tammalla on orlov-rostopchiniä, budjonnyä ja täysiveristä.
Immortelle Zeta -No mutta ponihan se kuvissa. Kevyt, melkein arabimainen kroppa, pitkät jalat ja lennokkaat liikkeet kuitenkin innostivat minut näihin kuviin. Suvussaan Zetalla on lähimpänä budjonnyä, jossain kolmannessa polvessa on akhal-tekeä ja täysiveristä.
Yeznétt -Kuvissa selvä arabi. Mutta minusta hyvät kuvat. Tammalla on suorat jalat, ryhdikäs vartalo ja sopusuhtainen ulkomuoto. Ja ilmeikäs pää. Miksei voisi arabihevostenkin kuvia käyttää, varsinkin, kun kuvan tamma ei ole sieltä selkeimmästä päästä. Suvussa budjonnyä, akhal-tekeä ja täysiveristä.
Zadoska E'Qui -Tämän tamman kuvien hevosesta en kyllä tiedä juuri mitään. Toskalla on suvussaan akhal-tekeä ja angloarabia. Kuvan tamma on melko suoraselkäinen, sillä on pitkä, loiva lautanen, ilmeikäs pää.. Kuvissa on mielestäni aivan liian pienen näköinen tamma, melkein ponimainen. Jalat saisivat olla pidemmät, en voisi kuvitella tätä tammaa hyppäämään 140 cm:ä tai menemään Int-luokkia kouluradoilla. Näillä kuvilla on kuitenkin ansaittu VIR MVa Ch -arvonimeen oikeuttavat sertit, ja jollain tavalla tykkään tämän tamman kuvista.

Muun rotuiset hevoseni:
Pelageya on deliboztamma, eikä minulla ole mitään hajua, minkä rotuisen hevosen kuvat sillä on. Kuvissa on lisäksi varsa, mutta jotenkin tämän tamman tyyppiin lisättynä hieman lihaksia, olisi juuri sitä, mitä itse hakisin russian-based sport horselta.
Immortelle Jazz Lutra Lutra on budjonnytamma jonka kuvien hevosella ei ole mitään tekemistä budjonnyn kanssa, ei tyypillisesti eikä muutenkaan. Kumma silti, tamma pääsi näillä kuvilla NJ:n näyttelyissä BIS-sijoille ja ansaitsi sertin. Hmmm. Itse en kuitenkaan lähtisi jalostamaan tämän tyyppisiä RBSH:ta.
Immortelle Ustinya -Tamman kuvien hevosen rodusta tai muustakaan ei ole mitään tietoa, mutta mielestäni tällaisen hevosen kuvat sopisivat rbsh:lle. Ehkä turhan massiivinen ja lievästi ponimainen tamma kyseessä, mutta tähän kun lisäisi vaikka ahaltekeä, voisi saada ihan kivaa aikaiseksi.
Gin Shivali -Tässä yksi uusista silmäteristäni, akhal-teketamma, jonka kuvissa on -ta daa!- akhal-teketamma. Ja tyypiltään tamman kuvat sopisivat myös rbsh:lle paremmin kuin hyvin, tamma ei ole liian hernekeppimäinen, eikä siinä ole mitään liikaa.

Tällaisia mietintöjä tänään. Ehkä teen vielä tämän päivän aikana tehoiskuja muidenkin talleille ja katselen silmiäni hiveleviä hevosia. ;)

Ei kommentteja: